Skuteczna izolacja chłodni oraz przechowalni rolniczych obniża koszty energetyczne związane z utrzymywaniem właściwej temperatury i pomaga w utrzymaniu wysokiej jakości przechowywanych produktów, ponieważ nie dopuszcza do skraplania się pary wodnej i zawilgocenia wnętrza.

Izolacja chłodni pianą poliuretanową jest bezpieczna dla środowiska

Piana poliuretanowa jest dopuszczona do kontaktu z żywnością:


  • nie wywołuje reakcji alergicznych u ludzi i zwierząt,
  • jest obojętna chemicznie,
  • nie jest toksyczna,
  • nie zawiera CO2 i innych gazów.

Izolacja chłodni pianą poliuretanową – dlaczego warto?

Izolacja termiczna chłodni i przechowalni rolniczych natryskową pianką poliuretanową jest gwarantem utrzymania szczelności pomieszczenia.


  • Jednolita izolacja z piany poliuretanowej nie tworzy mostków cieplnych, przez które mogłoby dochodzić do uciekania ciepła z pomieszczenia i w efekcie – niepożądanych wahań temperatury.
  • Jeżeli chłodnia bądź przechowalnia rolnicza posiada izolację z piany PUR, zostaje zniwelowane ryzyko powstania na ścianach grzybów i pleśni – na powierzchni piankowej izolacji nie dochodzi do kondensacji pary wodnej.

Brak pleśni, grzybów oraz drobnoustrojów znacząco ułatwia utrzymywanie higieny w chłodniach i przechowalniach żywności.

Zamkniętokomórkowa pianka poliuretanowa, która jest używana do izolacji chłodni, przechowalni rolniczych (np. owoców i warzyw), wyróżnia się:

  • wysokim oporem cieplnym w porównaniu do innych materiałów izolacyjnych – skuteczniej pomaga kontrolować właściwą temperaturę wewnątrz pomieszczeń,
  • niezmiennymi właściwościami i parametrami przez cały czas eksploatacji,
  • doskonałym dostosowaniem do rozmaitych kształtów podłoża i materiału, z którego zostało wykonane.